Lyrica (Pregabalin) nedir?
Lyrica anti-epileptik yani nöbet önleyici yeşil reçeteli bir ilaçtır. Etken maddesi pregabalin, epileptik nöbetler ve diyabet ya da zona gibi sinir hasarına neden olabilen hastalıklardan kaynaklanan ağrıların tedavisinde kullanılır. Ayrıca beyinde nöbetlere neden olan dürtüleri yavaşlatarak etki eder. Lyrica ayrıca yaygın anksiyete bozukluğunun tedavisinde de kullanılır. Bağımlılık yapabilen ve mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gereken bir ilaçtır. Ayrıca baş ağrısı, depresyon, kaygı, bilinç bulanıklığı, intihar düşünceleri gibi pek çok geri çekilme etkisi nedeniyle birden bırakmak son derece sakıncalıdır. Kademeli olarak yine bir doktor kontrolünde bırakılmalıdır. En yaygın görülen yan etkileri baş dönmesi, baş ağrısı ve uyku halidir. Doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
Etken Maddesi: | Pregabalin |
Grubu: | Antikonvülzan, anti-epileptik |
Kullanım alanı: | Epilepsi, nöropatik ağrı, fibromiyalji, anksiyete …. |
Formları: | Lyrica 25 mg, 75 mg, 150 mg, 225 mg ve 300 mg kapsül ... |
Muadili (eşdeğeri): | Alond, Alyse, Galara, Gerica, Lir, Lypre, Neurica, Paden … |
Yan etkileri: | Baş dönmesi, baş ağrısı, uyku hali, halsizlik, kilo artışı …. |
Reçete türü: | Yeşil reçete / Prospektüsünü gör:>>>> |
Lyrica ne için kullanılır?
- Nöropatik ağrı: Diyabet ya da zona gibi periferik (merkezden uzak) sinir hasarına neden olabilen hastalıklarda, bu hasara bağlı gelişen ağrının tedavisinde kullanılır.
- Epilepsi: Bazı tür sara (epilepsi) nöbetlerinin tedavisinde diğer ilaçlarla birlikte kullanılır. Alınan ilaçlar nöbetleri kontrol etmeye yetmediğinde tercih edilir.
- Yaygın anksiyete bozukluğu: Uzun süreli aşırı kaygı ve endişe hali ile kendini gösteren yaygın anksiyete bozukluğunun tedavisinde kullanılır.
Lyrica nasıl kullanılır?
- Lyrica’yı mutlaka doktorunuzun önerdiği şekilde ve dozda kullanın.
- 1 bardak suyla aç ya da tok karna içebilirsiniz.
- İlacınızı her gün aynı saatte almaya özen gösterin. Eğer bir dozu almayı unutursanız hatırlayınca alın. Bir sonraki dozun zamanı yaklaştıysa unuttuğunuz dozu atlayın ve diğer dozdan devam edin. Dengelemek için çift doz almayın.
- İlacın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğunu düşünürseniz doktorunuza danışın. Kendiniz doz değişikliği yapmayın.
- Lyrica bağımlılık yapan bir ilaçtır. Geri çekilme etkilerini engellemek için kademeli olarak bırakılması gerekir. Aniden bırakmayın
- Lyrica kullanırken alkol almayın.
- Uyku hali, baş dönmesi gibi yan etkilere neden olabileceği için araç ya da makine kullanırken dikkatli olun.
Lyrica dozları
Lyrica, 18 yaşından küçük hastalarda kullanıma uygun değildir. Doktorunuz aksini belirtmedikçe önerilen kullanım dozu aşağıdaki gibidir:
- Genellikle önerilen günlük doz 2 (sabah ve akşam) ya da 3 (sabah-öğle-akşam) doza bölünmüş şekilde 150 mg ile 600 mg arasındadır.
- Doktorunuz durumunuza göre doğru ayarlamayı yapacaktır. Eğer uygun görürse tedavi sırasında aldığınız dozu değiştirebilir.
- İlacınızı her gün aynı saatlerde almaya özen gösterin.
Lyrica doz aşımı
Eğer kullanmanız gerekenden fazla Lyrica aldıysanız uyku hali, gerginlik, huzursuzluk, saldırganlık ve kafa karışıklığı hatta nöbet gibi yan etkiler yaşayabilirsiniz. Böyle bir durumda hemen doktorunuzu arayın ya da ilacın kutusunu da alarak size en yakın hastaneye başvurun.
Lyrica formları
Lyrica piyasada 25 mg, 75 mg, 150 mg, 225 mg ve 300 mg pregabalin içeren kapsül formlarında bulunmaktadır.
Lyrica muadili (eşdeğer) ilaçlar
Lyrica ile benzer etkileri olan muadil ilaçlar şöyledir; Alond, Alyse, Gabaday SR, Galara, Gebbra, Gerica, Lir, Lypre, Neogaba, Neurica, Neurober, Norafit, Paden, Pagadin.
Lyrica nasıl bırakılır?
Lyrica bağımlılık yapabilen bir ilaçtır. Uzun süre kullanıldığı zaman, bırakırken baş ağrısı, depresyon, kaygı, bilinç bulanıklığı, intihar düşünceleri, mide bulantısı, aşırı terleme, ishal, uyku sorunları, ilaç yoksunluğu gibi geri çekilme belirtileri yaşanabilir. Bu nedenle doktor kontrolünde kademeli olarak bırakılmalıdır.
Kimler Lyrica kullanmamalı?
18 yaşından küçükler ve ilacın etken maddesi pregabaline ya da ilacın içerdiği diğer herhangi bir maddeye alerjisi olan kişiler kesinlikle Lyrica kullanmamalıdır.
Lyrica’nın dikkatli kullanılması gereken durumlar
- Uyku hali ve baş dönmesi gibi yan etkileri olabilir. Bu da yaşlı hastalarda düşme sonucu yaralanma riskini arttırabilir.
- Diyabet hastaları Lyrica ile tedavi sırasında kilo aldılarsa ilaç değişikliği yapmak gerekebilir.
- Özellikle omurilik yaralanması olan hastaların kullandığı ilaçlar Lyrica ile birlikte alındığında yan etkilerde artışa neden olabilir.
- Bazı hastalarda kalp yetmezliğine neden olma riski nedeniyle kalp hastalığı öyküsü olan özellikle yaşlı hastalar dikkatli kullanmalıdır.
- Antiepileptik ilaçlar bazı hastalarda kendine zarar verme veya intihar etme düşüncesine neden olabilir. Aklından buna benzer düşünceler geçen bir hasta hemen doktoruna danışmalıdır.
- Alkol veya herhangi bir ilaç bağımlılığı öyküsü olan hastalar mutlaka Lyrica’yı doktor kontrolünde kullanmalıdır.
- Ciddi bir karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerde bazı durumlarda beyin fonksiyonlarında azalmaya neden olabilir. Böyle bir öykünüz varsa mutlaka doktorunuza bilgi verin.
Lyrica hamilelikte kullanılır mı?
Doktorunuz gerekli görmedikçe hamilelik döneminde veya emzirirken Lyrica kullanmayın. Tedaviniz sırasında mutlaka etkili bir doğum kontrol yöntemiyle korunun. Yine de hamile kaldığınızı fark ederseniz mutlaka doktorunuza danışın.
Lyrica ilaç etkileşimi
Lyrica ile birlikte bazı ilaçların, vitaminlerin ya da şifalı bitkilerin kullanımı etkileşime neden olarak ilacın çalışma şeklini değiştirebilir ve yan etkilere neden olabilir. Eğer herhangi bir ilaç, vitamin ya da bitki kullanıyorsanız Lyrica tedavisine başlamadan önce mutlaka doktorunuza bilgi verin. Lyrica’nın etken maddesi pregabalin ile etkileşime neden olabilecek ilaçlar şöyledir:
- Bazı diyabet ilaçları (rosiglitazon, pioglitazon vb.): Tedavi sırasında kilo almaya, el veya ayaklarda ödem oluşmasına neden olabilir. Ayrıca kalp problemleri olan hastalarda kalp yetmezliği riskini artırabilir.
- Opioid (narkotik) ağrı kesici ilaçlar (morfin, kodein, hidrokodon, metadon, oksikodon, vb.): Baş dönmesi, uyku hali ve solunum problemlerine, hatta bazı durumlarda ölüme neden olabilir.
- Sakinleştiriciler veya lorazepam gibi anksiyete ilaçları: Tıpkı opioid ilaçlar gibi baş dönmesi, uyku hali ve solunum problemlerine, hatta bazı durumlarda ölüme neden olabilir.
- Tansiyon ilaçları (kaptopril, enalapril, lisinopril vb.): Ödem ve cilt döküntülerine neden olabilir.
Lyrica yan etkileri
Ciddi yan etkiler: Eğer tedavi sırasında dilde ve yüzde şişme gibi belirtiler yaşarsanız Lyrica’ya karşı aşırı duyarlılığınız (alerji) var demektir. Bu çok ciddi bir durumdur, hemen size en yakın hastanenin acil servisine başvurun.
Yaygın yan etkiler
- Baş dönmesi, baş ağrısı
- Uyku hali,
- İştahta artış, kilo artışı
- Nazofarenjit (soğuk algınlığı) veya grip semptomları
- Kendini olduğundan daha iyi hissetme, dış uyaranlara karşı aşırı hassasiyet
- Bilinç bulanıklığı, dezoryantasyon, dikkat dağınıklığı, sakarlık, hafıza sorunları,
- Cinsel istekte azalma, peniste sertleşme bozukluğu
- Konuşma bozukluğu,
- Karıncalanma hissi, uyuşukluk, halsizlik
- Uykusuzluk
- Görüşte bulanıklık ya da çift görme
- Baş dönmesi (vertigo), denge bozukluğu, düşme, yürüyüşte bozulma
- Ağız kuruluğu, solunum güçlüğü
- Ödem
- Kas krampları ve vücut ağrısı
- Kabızlık, kusma, gaz, ishal, bulantı gibi sindirim sorunları
- İstemli kas hareketlerinde düzensizlik (ataksi)
Lyrica reçetesi / prospektüsü
Lyrica hakkında daha detaylı bilgi edinmek ve kullanma talimatına ulaşmak için şu linke tıklayabilirsiniz: >>>
Lyrica fiyatı
Lyrica’nın Ocak 2022 piyasa fiyatları şöyledir:
- 20 mg/ml oral çözelti: 231.56 TL
- 25 mg (56 kapsül): 19.55TL
- 75 mg (14 kapsül): 26.84 TL
- 150 mg (56 kapsül): 74.14 TL
- 225 mg (56 kapsül): 200 TL
- 300 mg (56 kapsül): 134.12 TL
Eczacı Ayşegül Özlü