Monurol saşe nedir?
Monurol bir tür antibiyotiktir. Etken maddesi fosfomisin, enfeksiyona neden olan bakterileri öldürerek etkisini gösterir. Virüslerin neden olduğu hastalıklarda etkili değildir. Monurol eczanelerde suda eriyen granül formda satılır. Kutusunda 8 g granül içeren 1 adet saşe ambalaj bulunur. Her bir saşe 3 g etken madde (fosfomisin) içerir. Monurol reçeteli bir ilaçtır.
Monurol ne işe yarar?
Monurol saşe aşağıdaki durumlarda kullanılır:
- Yetişkin kadın ve adölesan (ergen) kızlarda başka bir hastalığın eşlik etmediği idrar yolu enfeksiyonu ve sistit (mesane enfeksiyonu) tedavisinde,
- Yetişkin erkeklerde transrektal prostat biyopsisinde (prostattan parça alınması) enfeksiyon önleyici olarak kullanılır.
Monurol nasıl kullanılır?
- Monurol’ü mutlaka doktorunuzun önerdiği şekilde kullanın. Doktorunuza danışmadan tedavinizi sonlandırmayın.
- Monurol’ün granül içeriğini oda ısısındaki bir bardak suya dökün ve iyice çözünene kadar karıştırın. Ardından bekletmeden tamamını için.
- İlacınızı yemeklerden 2-3 saat önce veya 2-3 saat sonra, aç karnına alın. Yiyecekler ilacın etkisinin gecikmesine neden olabilir. İdeal kullanım zamanı geceleri yatmadan önce ve mesane boşaltıldıktan sonradır.
- Monurol tek doz kullanılan bir ilaçtır, eğer almayı unutursanız hatırlar hatırlamaz ilacınızı alın. Unuttuğunuz dozu dengelemek için çift doz almayın.
- İlacın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğunu hissediyorsanız doktorunuza veya eczacınıza danışın.
Monurol kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
Aşağıdaki durumlardan birine sahipseniz Monurol’ü dikkatli kullanmanız gerekmektedir. Tedaviye başlamadan önce doktorunuza bilgi verin:
- Diyabet (şeker hastalığı) ya da şeker intoleransı (her bir paket içeriğinde 2,213 g şeker bulunur)
- Geçmeyen, inatçı mesane enfeksiyonu,
- Böbrek iltihabı (nefrit, piyelonefrit gibi) gibi üst idrar yolları enfeksiyonu,
- Orta ve hafif böbrek yetmezliği,
- Geçmişte antibiyotik kullanımı sonrası oluşan ciddi, sürekli veya kanlı ishal
Ayrıca eğer baş dönmesi gibi yan etkiler yaşıyorsanız dikkat gerektiren işlerden uzak durun, araç ve makine kullanmayın.
Monurol kullanım dozu
Doktorunuz farklı bir kullanım şekli ve dozu önermediği sürece, uygun kullanım ve doz sıklığı aşağıdaki gibidir:
- Kadınlarda mesane enfeksiyonu tedavisi: Önerilen doz, tek kullanımlık 1 saşe’dir (3 g fosfomisin)
- Transrektal prostat biyopsisi: Önerilen doz, girişimden 3 saat önce 1 saşe ve girişimden 24 saat sonra 1 saşe şeklindedir
Monurol doz aşımı
Yüksek dozda Monurol kullanımı baş dönmesi, denge kaybı, işitme bozukluğu, ağızda metalik tat ve tat alma duyusunda zayıflama gibi belirtilere neden olabilir. Doktorunuzun önerdiği miktardan daha fazla Monurol aldığınızı düşünüyorsanız hemen doktorunuza ya da eczacınıza danışın.
Monurol hangi ilaçlarla kullanılmaz?
Monurol bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Eğer aşağıdaki ilaçları ya da herhangi bir ilaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza bilgi verin:
- Metoklopramid (bulantı önleyici bir ilaç) veya mide veya bağırsaklardaki hareketleri arttıran diğer ilaçlar (ilacın etkin maddesi fosfomisinin serum ve idrar konsantrasyonlarını düşürebilir).
- Varfarin gibi kan pıhtılaşmasını önleyici ya da geciktirici ilaçlar
Monurol alkolle alınır mı?
Monurol ile alkol kullanımı hakkında yeterli bir bilgi yok. Ancak bazı ilaçlar alkolle etkileşime girerek şiddetli yan etkilere neden olabileceği için öncesinde mutlaka doktorunuza danışın.
Monurol muadili
Eczanelerde bulabileceğiniz Monurol ile aynı etkin maddeyi içeren, aynı etkiye sahip ilaçlar; Dispari, Fosday (efervesan tablet), Monomisin, Monusin, Phosmycin, Urocare, Uroday, Uromisin’dir. Bu ilaçların hepsi (Fosday haricinde) Monurol gibi granül (saşe) formdadır.
Monurol formları ve türleri
Monurol eczanelerde sadece suda eriyen granül formda bulunur. Her bir 8 g’lık saşe (paket) 3 g etken madde (fosfomisin) içerir.
Monurol kimler kullanamaz?
Aşağıdaki durumlara sahip kişiler Monurol kullanmamalıdır:
- İlacın etkin maddesi fosfomisine veya ilacın içerdiği yardımcı maddelerden herhangi birine karşı alerjisi olanlar
- Ciddi böbrek yetmezliği olanlar,
- Hemodiyaliz hastaları,
- 12 yaş altı çocuklar (Bu yaş grubunda etkinliği ve güvenliği henüz kanıtlanmadığı için kullanmayın)
Hamilelikte ve emzirirken Monurol kullanımı
Eğer doktor gerekli gördüyse Monurol hamilelikte veya emzirirken kullanılabilir. Ancak hamileyseniz ya da emziriyorsanız ilacı doktorunuza danışmadan kullanmayın.
Monurol yan etkileri ve zararları nelerdir?
Ciddi yan etkiler
Aşağıdaki yan etkiler son derece ciddidir. Eğer bu etkilerden birini yaşıyorsanız hemen ilacı kullanmayı bırakın ve size en yakın hastanenin acil servisine başvurun:
- Anafilaktik şok: Ciltte aniden başlayan döküntüler, kaşıntı, kurdeşen, nefes alma güçlüğü, nefes darlığı veya hırıltılı solunum
- Anjiyoödem: Yüzde, dudaklarda veya dilde şişlik veya nefes alma güçlüğü
- Antibiyotiğe bağlı kolit: Şiddetli ya da kanlı ishal, karın ağrısı, ateş
Yaygın yan etkiler
- Vulvovajinit (yanma, tahriş hissi ve kaşıntı ile kendini gösteren vajinal enfeksiyon)
- İshal
- Mide bulantısı
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Hazımsızlık (dispepsi) veya karın ağrısı
Sık sorulan sorular
Monurol tek kullanımlık mı?
Monurol tek doz kullanılan bir ilaçtır. Eğer şikayetleriniz tek kullanım sonrası geçmediyse ya da azalmadıysa doktorunuza danışın.
Monurol saşe ishal yapar mı?
İshal Monurol’ün yaygın görülen yan etkilerindendir. Ancak eğer şiddetli, geçmeyen ya da kanlı ishaliniz varsa hemen doktorunuzu arayın ya da size en yakın hastanenin acil servisine başvurun.
Monurol günde kaç kez kullanılır?
Monurol tek kullanımlık bir ilaçtır. Tercihen gece uyumadan önce kullanılması önerilir.
Monurol saşe erkeklerde kullanılır mı?
Monurol yaygın olarak kadınlarda görülen idrar yolu enfeksiyonu ve sistit tedavisinde kullanılsa da erkeklerde transrektal prostat biyopsisi öncesinde enfeksiyon oluşumunu engellemek amacıyla kullanılabilir.
Monurol reçete / prospektüs
Monurol ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak ve kullanma talimatını okumak için bu linke tıklayın>>>
Eczacı Ayşegül Özlü