Kreval, etken maddesi butamirat sitrat olan şurup formunda bir ilaçtır. Çeşitli nedenlerden kaynaklanan öksürüğün tedavisinde kullanılır. Aç veya tok karnına alınabilen Kreval şurup, ağız yolu ile uygulamak içindir. Kreval’in bileşimindeki maddelerden herhangi birine karşı alerjisi olanlara ve 6 yaşın altındaki çocuklara önerilmez. Yüksek doz Kreval alımı uyku hali, bulantı, kusma, ishal, sersemlik ve tansiyon düşmesi gibi yan etkilere neden olabilir.

Kreval nedir?

Kreval, etken madde olarak butamirat sitrat içeren, şurup formunda bir ilaçtır. “Öksürük baskılayıcı ilaçlar” olarak adlandırılan gruba dahildir. Her bir ölçeği 5 ml olup, bir ölçeğin farklı dozlarda etken madde içerdiği formları vardır. Size uygun doza hekiminiz karar verecektir. Ağızdan alınan Kreval şurup, 100 ml cam şişede 5 ml’lik 1,25/2,5/5 ml’ye işaretli ölçeğiyle beraber kullanıma sunulmuştur.

Kreval ne işe yarar?

Kreval, çeşitli nedenlerden kaynaklanan öksürüğün semptomatik tedavisinde kullanılır.

Kreval balgam söker mi?

Öksürük tedavisinde, öksürük kesici ve balgam söktürücü olmak üzere iki tür ilaç kullanılır. Kreval şurup balgam sökücü değildir, genellikle kuru öksürüğün tedavisinde reçete edilir.

Kreval nasıl kullanılır?

Aç veya tok karnına kullanılabilen Kreval şurup ağız yoluyla alınır. İlacın dozunu ayarlamak için kutu içindeki dereceli ölçek kullanılmalı, dereceli ölçek her kullanımda yıkanıp kurulanmalıdır. Kreval şurup 6 yaşın altındaki çocuklara önerilmez. Yaşlılarda, böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanımı araştırılmamıştır. Mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılmalıdır.

Kreval etkisi ne zaman başlar?

Kreval şurup, kullanmaya başladıktan sonra ortalama 3-4 gün içinde etkisini göstermeye başlayarak öksürüğü azaltacak veya kesecektir.

Kullanırken nelere dikkat etmeli?

  • Kişisel olarak reçete edilen bu ilacı başkalarına vermeyin.
  • Kreval kullanımı sırasında hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyin.
  • Kullanma kılavuzunda yazılanlara aynen uyun, size veya çocuğunuza önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayın.
  • Kreval uykulu hissetmenize neden olabileceği için araç ve makine kullanırken veya dikkat gerektiren diğer işleri yaparken dikkatli olun.
  • Kreval sorbitol içermektedir, bazı şekerlere karşı intoleransınız varsa doktorunuza söyleyin.
  • Kreval’i ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra kullanmayın.
  • Kreval’in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz varsa doktorunuz veya eczacınızla konuşun.
  • Öksürüğünüz 7 günden daha uzun sürerse doktorunuza veya eczacınıza danışın.

Kreval Forte kaç yaş için kullanılır?

Kreval Forte, 6-12 yaş arasındaki çocuklarda, 12 yaş üzeri ergenlerde ve yetişkinlerde kullanıma uygundur. 6 yaşın altındaki çocuklarda kullanımı önerilmez.

Kreval dozu

Doktor tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde aşağıda belirtilen dozlarda kullanılmalı ve 1 haftadan daha uzun süre kullanılmamalıdır:

  • 6-12 yaş çocuklarda; günde 3 defa 2 ölçek (10 ml)
  • 12 yaş üzeri ergenlerde; günde 3 defa 3 ölçek (15 ml)
  • Yetişkinlerde; günde 4 defa 3 ölçek (15 ml)

Kreval doz aşımı

  • Kullanmanız gerekenden daha fazla Kreval kullandıysanız; bir doktor veya eczacı ile konuşun. Aşırı dozda Kreval alınması halinde uyku hali, bulantı, kusma, ishal, sersemlik ve tansiyon düşmesi gibi belirtiler görülebilir. Bu etkiler doz azaltıldığında veya ilaç kesildiğinde de devam ediyorsa doktorunuz veya eczacınıza danışın.
  • Kreval’i kullanmayı unutursanız; unutulan dozları dengelemek için çift doz almayın.

Kimler Kreval kullanamaz?

Kreval’i aşağıdaki kişiler kullanmamalıdır:

  • Butamirat’a veya Kreval’in bileşiminde bulunan yardımcı maddelerden herhangi birine karşı allerjisi olanlar
  • 6 yaşın altındaki çocuklar

Hamileler ve emzirenler kullanabilir mi? Nasıl kullanmalı?

  • Hamileliğin ilk üç ayında Kreval kullanımı önerilmez. Daha sonraki dönemde ise ancak doktorunuz kesin gereklilik olduğuna karar verirse kullanabilirsiniz. Eğer tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışın.
  • Bebeğinizi emziriyorsanız, Kreval kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Kreval hangi ilaçlarla kullanılmaz?

Kreval’in balgam söktürücü ilaçlarla aynı anda kullanılmaması önerilir. Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilaç kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandıysanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendirin.

Kreval şurup ve alkol kullanımı

Alkol ilaçlarla birlikte alındığında ciddi yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle herhangi bir ilaç kullanırken alkol alınması önerilmez.

Kreval zararlı mı?

Tüm ilaçlar gibi Kreval'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde çeşitli yan etkiler olabilir.

Kreval reçetesiz alınır mı?

Kreval şurup normal reçeteli bir ilaçtır ancak eczaneden reçeteli veya reçetesiz olarak alınabilir. Bununla birlikte mutlaka doktor kontrolünde kullanılması önerilmektedir.

Kreval muadili ilaçlar

Piyasada bulunan Kreval’e eşdeğer bazı ilaçlar şunlardır: Tuscod, Tusamol, Tamiral, Solmirat, Pulmistat, Sinecod ve Notuss. Bu ilaçların hepsi şurup formundadır.

Kreval formları ve türleri

Kreval şurup, 100 ml ve 200 ml’lik cam şişelerde kullanıma sunulmaktadır.

Kreval yan etkileri

Kreval'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde aşağıdaki yan etkiler görülebilir:

  • Ciltte döküntü oldukça seyrek görülmekle birlikte, acil tıbbi müdahale gerektirebilecek ciddi bir yan etkidir. Kreval’e karşı alerjiniz olduğu anlamına gelir. İlacı kullanmayı durdurun ve en yakın hastanenin acil bölümüne başvurun.
  • Uyku hali, bulantı ve ishal Kreval’in hafif yan etkileridir. Bunlardan birini fark ederseniz doktorunuzu bilgilendirin.